aquafaba

aquafaba – sostantivo non numerabile

When I first heard about Aquafaba, I thought it was an April Fool’s Day joke.

To understand aquafaba, first you need to examine the egg.

A simple aquafaba meringue recipe can be found here.

C’è qualcuno tra voi che aprendo una scatola di legumi, diciamo ceci, ha mai avuto la bella pensata di usare il liquido di governo anziché scolarlo nel lavello? No? Be’, qualcuno l’ha fatto e ha scoperto che quell’insignificante liquido viscoso ha proprietà simili a quelle degli albumi: si può montare a neve e usare per fare meringhe, mousse e macaron ma anche pane, gelati e persino la maionese. Quel genio, con il suo esperimento, non solo ha fatto la felicità dei vegani e di tutti coloro che sono intolleranti o allergici alle uova ma al tempo stesso ha arricchito la lingua di una nuova parola. Ora, volete provare anche voi a fare esperimenti con ingredienti altrettanto insoliti? Un dubbio rimane: cosa fare di tutti quei ceci?!

Origini del termine

Chi segue regolarmente questo blog saprà che è abbastanza raro poter individuare esattamente la nascita di un neologismo. Aquafaba fa eccezione: la parola è stata coniata da Goose Wohlt, l’ingegnere informatico americano che ha scoperto le magiche proprietà del liquido di governo dei ceci e le ha rivelate al mondo intero nel marzo del 2015.

 

Traduzione di Loredana Riu

aquafaba – noun U

When I first heard about Aquafaba, I thought it was an April Fool’s Day joke.

To understand aquafaba, first you need to examine the egg.

A simple aquafaba meringue recipe can be found here.

 

What if you were the kind of person who, on opening a can of chickpeas, decided to experiment with the gloopy liquid they swim in rather than tipping it down the sink? If you were that kind of person you might have discovered that the bean liquid has very similar properties to egg whites, in that it can be whipped into peaks and used to make meringues, mousses, macarons and other delicious confections, as well as bread, waffles, ice cream and even mayonnaise. By doing so you would have earned yourself the undying gratitude of vegans and of those who are allergic to eggs, and in the process added a new word to the language. But you didn’t, so you’ll just have to experiment with other unlikely ingredients. The only remaining question is: what to do with all those chickpeas?

 

Origins

Regular readers of these posts will know that it is comparatively rare to be able to pinpoint the creation of a new word exactly. Aquafaba is an exception. The word was coined by the man who discovered the substance’s properties and revealed them to the world in March 2015, an American software engineer named Goose Wohlt. The word is a compound of the Latin words for water and bean.

 

WordWatch è l'osservatorio sui neologismi della lingua inglese curato dalla redazione del dizionario Ragazzini.

A cura di Liz Potter